Herbata a antyoksydanty

Wiedza na temat zawartości przeciwutleniaczy w herbacie jest dosyć szeroka. Liczne badania naukowe dowiodły, że herbata jest bogata w antyoksydanty za sprawą dużej zawartości flawonoidów. Oczywiście, aby móc cieszyć się z drogocennych przeciwutleniaczy, trzeba wiedzieć, jak ją zaparzyć.

Czym są przeciwutleniacze?

Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze to grupa związków chemicznych, które wykazują zdolność neutralizowania RTW. Te substancje zapobiegają uszkodzeniom komórek, spowalniają proces starzenia i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i nowotworów. Przeciwutleniacze niszczą wole rodniki,  wspierają organizm i jego mechanizm obronny komórek. Bogatym źródłem antyoksydantów są owoce i warzywa, znajdziemy ich równie dużo w herbatach – białej, czarnej, czerwonej oraz zielonej. Spożywanie wraz z pokarmem antyoksydantów przyczynia się do usuwania z organizmu wolnych rodników, dzięki temu możemy cieszyć się lepszym zdrowiem i świetnym samopoczuciem. Najczęstszymi objawami niedoboru przeciwutleniaczy są opuchlizny pojawiające się różnych częściach ciała oraz krwawienie z nosa.

Antyoksydanty w zielonej herbacie

Uważa się, że najwięcej przeciwutleniaczy znajduje się w herbacie zielonej i taką warto pić. Jest to napój bogaty w wiele cennych dla naszego zdrowia substancji – witamin, składników odżywczych, mikroelementów. Oczywiście, aby można było wykorzystać potencjał tego zdrowego napoju, trzeba wiedzieć, jak go zaparzyć. Jeżeli herbata będzie parzona zbyt długo, straci cenne antyoksydanty, co więcej w napoju mogą pojawić się substancje np. szczawiany, które będą działać na nas niekorzystnie. To, dlatego tak ważne jest to, aby woda, temperatura i czas parzenia były odpowiednie. Choć przygotowanie takiej herbaty nie jest skomplikowane, to trzeba przyznać, że wymaga większego zaangażowania, niż wrzucenie torebki z herbatą i zalanie jej wrzątkiem. Niestety nie każdy ma czas na przyrządzanie takich naparów. Jest jednak na to pewne rozwiązanie, to Soti Natural.

Naturalne napoje z zielonej herbaty

Soti Natural to naturalne, ekologiczne, zdrowe napoje wykonane z wody i zielonej herbaty. W ich składzie nie znajdziemy żadnych zbędnych składników typu cukier, barwniki, aromaty, czy inne niepotrzebne substancje chemiczne. Prosty skład, smak i właściwości prozdrowotne – to połączenie idealne. Polscy przedsiębiorcy postanowili zamknąć naturalną zieloną herbatę w butelce. Tak  powstały napoje Soti, które cieszą się bardzo dużą popularnością nie tylko w kraju, ale również za granicą. To dobra propozycja dla osób, które lubią pić zieloną herbatę, ale ze względu na brak czasu, nie mogą pozwolić sobie na jej parzenie każdego dnia.

Dlaczego warto pić zieloną herbatę?

Zielona herbata jest ceniona za doskonały smak, aromat oraz właściwości prozdrowotne. Już 3 filiżanki herbaty dziennie przyczynia się do wzmocnienia odporności, pomaga w dolegliwościach trawiennych, pozytywnie wpływa na samopoczucie. Zielona herbata pobudza mózg do pracy, dzięki temu mamy więcej energii do pracy, poprawia się również koncentracja i pamięć. Jeżeli będziemy parzyć ją nieco dłużej zyska właściwości odprężające, relaksujące, tak więc można pić ją bezpośrednio przed snem. Zielona herbata działa na umysł, jak i ciało.